diumenge, 22 de gener del 2012

El congelador de l'Arieja necessita l'hivern



PIC DE TARBÉSOU (2.364 m) AMB ESQUÍS DE MUNTANYA



FITXA TÈCNICA


Zona: Arieja (Pirineu francès)
Dificultat: S1
Orientació: NE
Atitud min/màx: 1.520m / 2.364m
Desnivell: 850 metres
Horari: 5h
Material necessari: Grampons i piolets (segons condicions)
Accés: Des de Quillan, direcció Axat, continuant per la D118. A Usson es pren la D16 a la dreta, direcció Mijanès. Passat el poble, arribem a l'estació.
Aproximació: Des de l'estació d'esquí, cal remuntar les pistes direcció sud-oest fins poc abans d'arribar al final del primer telesquí (10'). Es deixen les pistes i es continua a la dreta, direcció oest, pel bell mig del bosc a través de clarianes fins arribar a una cabana (s'hi pot dormir). Aleshores es segueix la vall cap al fons, primer, i després dels tubs de la dreta o l'esquerra, per anar a buscar el coll entre el Pic de Tarbésou i el Pic de la Coumelle de l'Ours. Des d'allí es remunta l'ample llom del cim, un xic redreçat al final. Es baixa pel mateix itinerari o per les altres pales del cim.

Diumenge 8 de gener del 2012
Albert Boada, Martí Llobet, Montse Llobet i Lluís Ferrer

L'hivern fa la viu viu, s'ha despistat de camí a l'hemisferi nord. Però els anticiclons marxaran i els flocs de neu començaran a caure. Qualsevol nit pot sortir el sol. Paciència. Mort a l'eterna primavera. Visqui l'hivern. 

Avui tinc l'oportunitat de conèixer dos germans absolutament fanàtics de la muntanya, la Montse i el Martí, dos companys de feina de l'Albert. Malgrat que les condicions no són les òptimes per fer esquí de muntanya, marxem a les 6h del matí camí de l'Arieja.

Ens calcem els esquís i foquegem la part baixa de la muntanya. La neu ja fa dies que s'ha convertit en gel i d'esquiar... esquiem poquet. De seguida ens posem els grampons i els esquís a l'esquena, però estar aquí paga la pena. Fa molt de vent, sobretot a la part alta de la muntanya on una boira espessa ens deixa sense vistes. Gel i més gel. El vent és tan fort que ens oblidem de la foto de cim. A la baixada, un equívoc ens divideix i jo baixo per una canal mentre l'Albert, la Montse i el Martí baixen per la del costat. Resultat, al plateau no ens retrobem i jo tiro avall pensant que ells han fet el mateix. Al final puc esquiar una mica i gaudir de l'últim tram a les pistes d'esquí. El Tarbésou és un cim bonic, fàcil i amb bona neu té un bon descens. No calen bones condicions perquè les coses flueixin, només cal trobar les persones. Espero repetir més sortides amb aquesta bona companyia.



Foto: Albert Boada

Foto: Albert Boada

Foto: Albert Boada

Foto: Albert Boada